Zbulohen antitrupat që mund t’i japin fund koronavirusit

Zbulohen antitrupat që mund t’i japin fund koronavirusit

Shkencëtarët kinez kanë zbuluar dy antitrupa të cilët parandalojnë që koronavirusi të pushtojë qelizat njerëzore.

Antitrupat e dallueshëm quhen H4 dhe B38 dhe parandalojnë SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, nga qelizat në qelizat e pa infektuara, shkruajnë mediet e huaja.

Në provat paraprake mbi minj, sasia e virusit brenda mushkërive të infektuara u zvogëlua deri në një të tretën pas vetëm tre ditësh dhe brejtësit pësuan më pak dëme në sistemin e frymëmarrjes.

Antitrupat u zbuluan në gjakun e një pacienti të rikuperuar dhe bllokuan patogjenin nga lidhja me receptorin ACE2 në sipërfaqen e shumë qelizave njerëzore.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se ACE2 – një enzimë që del nga sipërfaqja e qelizave tona dhe krijon proteina të vogla të cilat ndihmojnë në rregullimin e shtypjes së gjakut, shërimin e plagëve dhe inflamacionin – vepron si një hyrje e pavullnetshme për virusin.

Proteina që del nga sipërfaqja e shulës SARS-CoV-2 mbi receptorin ACE2 mund të shkatërrojë qelizat.

Studiuesit thonë se antitrupat janë një ‘trajtim premtues’ dhe mund të ndihmojnë shkencëtarët të zhvillojnë një vaksinë efektive.