Letër e hapur për Kryetarin e LSDM-së, Zotëri Zoran Zaev:

Letër e hapur për Kryetarin e LSDM-së, Zotëri Zoran Zaev:

Ju lutemi na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtyypur mbi (Foton ose Videon) qe shfaqet me poshte . Faleminderit per mirkuptimin ↓↓

I nderuar Zoran Zaev,

Në përfundim të procesit të trazuar politik pas zgjedhjeve të parakohshme të përgjithshme të mbajtura më 15 korrik 2020, fakti që asnjë ministër turk nuk u përfshi në listën e emrave të propozuar për qeverinë që do të zhvillohet në kabinetin që ju shpallët si rezultat i negociatave me palët pas autorizimit të marrë nga Presidenti Stevo Pendarovski ka shqetësuar thellësisht shoqërinë turke që jeton në Maqedoninë e Veriut. Fakti që turqit nuk janë të përfaqësuar në nivelin ministror në qeverinë e këtij vendi, i cili ka një strukturë shumë-fetare, multi-kulturore dhe multi-etnike, shkakton ndjenja të përjashtimit dhe diskriminimit midis turqve që jetojnë në në këtë vend

Siç e vlerësoni edhe ju, turqit e Maqedonisë së Veriut kanë një lidhje shumë të fortë me këto troje, si dhe janë një nga elementët përbërës më të rëndësishëm të këtij shteti. Prandaj, shoqëria turke ka punuar gjithmonë në zhvillimin ekonomik të vendit, forcimin e strukturës shoqërore, pasurimin e kulturës dhe sigurimin e stabilitetit, dhe kontribuoi në frymën e unitetit të nevojshëm nga shteti dhe kombi në kohë kritike. Për më tepër, ndërsa ndërmori hapa jashtëzakonisht të vlefshëm në arenën ndërkombëtare, siç janë anëtarësimi në NATO dhe procesi i integrimit në BE, të cilat kanë një rëndësi të madhe për Maqedoninë e Veriut, turqit të ketij vendit nuk nguruan të bëjnë gjënë më të mirë dhe të duhur për vendin tonë.

Në një periudhë kur ne bëhemi anëtare të NATO-s dhe i afrohemi shumë anëtarësimit në BE, vendi ynë pritet të përqafojë vlerat e kësaj aleance dhe bashkimi, si dhe të përmbushë kushtet e anëtarësimit. Sidoqoftë, fakti që turqit nuk u janë dhënë të drejtat e tyre kushtetuese në nivelin e kërkuar gjatë procesit të anëtarësimit në BE të vendit tonë dhe se Ministri turk nuk do të jetë në qeverinë e ardhshme, krijon një shqetësim të thellë se situata do të përkeqësohet. Kjo padyshim që do të hijezojë atmosferën pozitive të anëtarësimit në NATO dhe procesin e anëtarësimit në BE. Për më tepër, ndërsa projekti SHOQËRI PËR TË GJITHË, i cili ishte iniciuar më parë nga Qeveria e LSDM-së, i drejtuar drejt një të ardhme të përbashkët në vend të tensioneve etnike dhe të përcaktuara si synim në procesin e pranimit në BE, pritet të jetë zëri i pakicave, sot ajo ka prodhuar një politikë që përjashton turqit dhe pakicat e tjera në kabinet, duke zbuluar një krizë të madhe të sinqeritetit.

Ky qëndrim dëmtoi frymën e parimit të “përfaqësimit të drejtë” në Marrëveshjen e Ohrit, e cila garanton stabilitetin politik në Maqedoninë e Veriut mbi baza ligjore. Fakti që turqit dhe të gjithë pakicat, të cilët nuk janë përfshirë në listën e kabineteve të qeverisë, pësuan padrejtësi në të vërtetë zbulon një kontradiktë të madhe. Sepse, në prag të anëtarësimit në BE, turqit u përballën me këtë qëndrim që përjashton të gjithë pakicat ndërsa prisnin një tendencë për të marrë të drejtat e tyre dhe për të patur më shumë demokraci. Në këtë proces, sinjalet duke pasur parasysh se një qeveri pluraliste dhe gjithëpërfshirëse që tejkalon kufijtë ligjorë të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit do të miratohet, ndërsa një stil qeveritar i cili ngjason me “dominimin e shumicës” pritet të shqetësojë seriozisht.

I nderuarur Kryetari i LSDM-së,

Për here të pare në Kabinet nuk përfshihen Turqit e Maqedonisë Veriore, të cilët përgjithësisht marrin përsipër rolin “urë” dhe shpesh luajn një rol konstruktiv në marrëdhëniet mes Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Republikës së Turqisë, cili është vendi I parë që njohu pavarësinë e Maqedonisë. Kjo çështje nuk duhet të jetë në axhendën në marrëdheniet bilaterale mes Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Republikës së Turqisë, i cili vend gjithmonë mbronë atëdhetarët në tërë botën. Turqit që jetojnë në Maqedoninë Veriore preferojnë që të jenë problem i cili ngadalëson marrëdheniet mes këtyre dy shtete, por faktor që zhvillon dhe intensifikon marrëdhëniet.

Si Unioni i Organizatave Joqeveritare Turke në Maqedoni MATÜSİTEB, e cila është organizata më e organizuar, më e madhe dhe më gjithëpërfshirëse e shoqërisë turke në Maqedoninë Veriore në fushën e shoqërisë civile, shpresojmë që ju të rishikoni këtë vendim, të merrni parasysh ndjeshmëritë dhe shqetësimet tona dhe të bëni atë që është e nevojshme në çështjen përkatëse. .

Me respekt,