Ekuacioni që i nxjerr bllof të gjithë. Po ti, a e zgjidh dot?

Ekuacioni që i nxjerr bllof të gjithë. Po ti, a e zgjidh dot?

Dijeni se, është më i vështirë sesa duket, edhe nëse mendoni se keni një zotërim të fortë të zgjidhjes së problemave matematikore.

Ky problemi u bë serioz pasi një grup kërkimor në Japoni gjeti se vetëm 60% e njerëzve mbi të 20-at mund ta zgjidhnin atë në mënyrë korrekte. Para se të konsultoheni me përgjigjen e saktë – jepni një të shtënë duke komentuar paraprakisht atë që ju vjen në mendje:

Është çuditshme të shohësh se sa lehtë njerëzit japin një përgjigje të gabuar, tha Mateu Zaremsky, i cili jep matematikë në Universitetin Binghamton.

Sipas tij gabimi i parë që bëjnë njerëzit është se i vërsulen google-it apo makinës llogaritëse për të marrë një përgjigje të gatshme pa e sforcuar mendjen, dhe ajo çfarë ndodh është kjo:

Makina llogaritëse nuk i grupon dot shprehjet, nëse nuk e bëni vetë grupimin fillimisht atëherë makina llogaritëse ku ju vendosni shprehjen, në fakt, do të shohë:

9 – 3/1/3 + 1 që pastaj do të japë 9 – 3/3 +1 dhe që çon në përfundimin totalisht të gabuar 9 -1 +1.

Ja ku gabojnë të gjithë: grupimi i gabuar i shprehjes.

Në fakt, po të grupohen shprehjet në mënyrën e saktë dhe të respektohet radha e kryerjes së veprimeve, rezultati i saktë që do të merrni është:

Përgjigjja e saktë është 1: Nëse jeni ndër ata të paktët që arritën ta gjenin vetë përgjigjen e saktë, atëherë ju përgëzojmë dhe shpërndajeni pyetjen me rrjetin tuaj të miqve dhe shihni çfarë përgjigjesh do japin ata…