Connect with us

Βυllgaria hap “Akademinë e Barinjve” për mbarështimin e kafshëνe

Lajmi Fundit

Βυllgaria hap “Akademinë e Barinjve” për mbarështimin e kafshëνe

BULLGARI- Në Bullgari ka nisur punën “Akademia e Barinjve”. Ajo do të bashkojë njerëz të gatshëm për të zotëruar profesionin dhe për të rivendosur praktikat e harruara tradicionale, si dhe për të mësuar se si të rrisin kafshët sipas zakoneve të vjetra bullgare.

Secili nga katër sezonet e trajnimit në akademi do të ofrojë një hyrje në historinë e racave autoktone në Bullgari, kullotjen dhe mjeljen e kafshëve, pastrimin e kullotave dhe praktikat tradicionale në blegtori.

Mbi 20 barinj po marrin pjesë në sezonin e parë të trajnimit dhe janë përfshirë në mënyrë aktive në rritjen e një tufe të përzier me dy raca autoktone – delja Karakaçane dhe dhia me flokë të gjatë malore.

Nismëtarët e Akademisë synojnë gjithashtu të krijojnë një praktikë në ruajtjen e racave autoktone, duke i cilësuar ato si një thesar të gjallë kombëtar, shkruan agjencia e lajmeve bullgare BTA”.

Përfaqësuesit e sotëm të këtyre racave mbajnë tiparet e paraardhësve të tyre të egër, duke ruajtur natyrshëm cilësitë e tyre më të vlefshme dhe karakteristikat racore.

Racat tradicionale lokale të kafshëve shtëpiake janë pjesë e biodiversitetit dhe gjeneve të vlefshme vendase, theksuan organizatorët e akademisë. Racat autoktone aktualisht janë të rralla dhe në zhdukje në vend, pasi janë gjithnjë e më pak pronarë që i mbarështojnë.

Delja Karakaçane, e cila është prezente në Bullgari që nga koha e Trakëve, është rezistente ndaj kushteve të vështira klimatike, sëmundjeve dhe infeksioneve dhe ka imunitet të fortë.

Së bashku me dhinë flokëgjatë malore, luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e ekuilibrit të ekosistemeve në rajonet malore të vendit./abcnews.al

Continue Reading
You may also like...

More in Lajmi Fundit

Most Popular

Recent News

To Top