Connect with us

Mposhtni vapën duke ngrënë shalqi

Lajmi Fundit

Mposhtni vapën duke ngrënë shalqi

1. Ruan hidratimin

“Një shalqi me madhësi mesatare përmban rreth 92 për qind ujë, kështu që është një mundësi e shkëlqyer për të qëndruar e hidratuar”, thotë Elizabeth Beil, themeluese e Elizabeth Beil Nutrition.

Uji është një pjesë e rëndësishme e funksionimit të trupit. Në fakt, uji përbën 60 për qind të përbërjes së trupit tonë, gjë që shpjegon pse luan një rol të madh në pothuajse çdo organizëm.

2. Përmban vitamina esenciale

Shalqiri përmban shumë vitamina për të cilat trupi juaj ka nevojë, duke përfshirë: vitaminën A, C, B6. Gjithashtu, shalqiri përmban magnez i cili ndihmon në rregullimin e punës së muskujve dhe nervave.

3. Ndihmon në menaxhimin e peshës

Një fetë shalqi përmban rreth 45 kalori, gjë që e bën atë një ushqim me pak kalori. Përmbajtja e lartë e ujit në shalqi gjithashtu mund të jetë e ngopur dhe t’ju ndihmojë të merrni më pak kalori në përgjithësi.

Një studim i vitit 2019 që shqyrtoi efektet e konsumit të shalqirit në ngopjen dhe peshën trupore te të rriturit mbipeshë dhe obezë zbuloi se ata që konsumuan dy feta shalqi çdo ditë për katër javë ndjeheshin më pak të uritur dhe humbën dukshëm më shumë kilogramë sesa grupi që konsumonte biskota me pak kalori.

4. Parandalon dhimbjet e muskujve

“Shalqiri përmban L-citrulline, një aminoacid që ndihmon në reduktimin e dhimbjeve të muskujve pas një stërvitje.

L-citrullina zgjeron enët e gjakut për të lejuar më shumë rrjedhjen e gjakut në muskuj, gjë që mund të zvogëlojë dhimbjen duke përmirësuar furnizimin me oksigjen gjatë stërvitjes”, thotë Amy Shapiro. një dietologe dhe themelues i Real Nutrition.

Një studim i vitit 2013 zbuloi se pjesëmarrësit që pinin lëng të thjeshtë shalqiri ose lëng shalqini të përzier me citruline kishin më pak inflamacion të muskujve pas stërvitjes sesa grupi që pinte vetëm pijen citruline.

5. Ul presionin e gjakut

“Për shkak se citrulina ndihmon në hapjen dhe relaksimin e enëve të gjakut, ajo mund të përmirësojë rrjedhën e gjakut dhe të ulë presionin e gjakut”, thotë Shapiro.

Nëse qëndroni të hidratuar siç duhet, mund të ndihmoni gjithashtu në përmirësimin e presionit të gjakut duke ndihmuar zemrën tuaj të pompojë gjak në mënyrë më efikase në muskujt tuaj.

Një studim i vitit 2012 zbuloi se shtimi i ekstraktit të shalqirit ul presionin e gjakut tek të rriturit obezë me hipertension (presion të lartë të gjakut) ose parahipertension.

6. Përmirëson tretjen

“Fibrat janë të rëndësishme për tretjen sepse i shtojnë masë jashtëqitjes, gjë që e bën më të lehtë kalimin”, thotë Shapiro.

Edhe pse shalqiri nuk përmban shumë fibra – rreth një gram për copë – përmbajtja e tij e lartë e ujit mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes.

Continue Reading
You may also like...

More in Lajmi Fundit

Most Popular

Recent News

To Top