Connect with us

Fshati grek ku “ligjin” e bëjnë femrat, e ku burrat marrin mbiemrin e gruas

Lajmi Fundit

Fshati grek ku “ligjin” e bëjnë femrat, e ku burrat marrin mbiemrin e gruas

Ishulli Kerpe në Greqi ka ruajtur strukturën e tij matriarkale për shumë vite. Në fshat, gruaja si përcaktuese e jetës, ka role dominuese në ceremonitë fetare, strukturën familjare dhe madje edhe në menaxhimin e bizneseve.

Përveç bukurisë së tij, ishulli Kerpe në Greqi qeveriset nga një sistem i lashtë: matriarkati. Në një botë ku ka patriarkat në përgjithësi, një shoqëri matriarkale është jashtëzakonisht e rrallë.

Olimpi, një fshat i qetë, shtrihet midis dy maleve. Fshati, i cili është i mbrojtur mirë nga sulmet për shkak të vendndodhjes së tij gjeologjike, ka qenë shtëpia e shumë refugjatëve. Në fakt, deri në vitet 1980 ishte pothuajse e pamundur të arrije në fshat.

Gratë në këtë fshat drejtojnë të gjitha kuzhinat. Jo vetëm në shtëpitë e tyre, por edhe në restorante publike. Përveç kësaj, ndërsa gratë veshin rroba tradicionale për ceremonitë fetare, burrat mund të marrin pjesë në ceremoni me rrobat e tyre të përditshme.

Gratë duket se janë guri i themelit të familjes. Jetesa e familjes dhe transmetimi i traditave janë tërësisht nën përgjegjësinë e tyre. Në fshat, pas vdekjes së një nëne, trashëgimia e saj kalon te vajza e saj e madhe. Kjo është një traditë nga koha bizantine dhe sistemi ruhet ende si i tillë.

Ndërsa në pjesën tjetër të botës është më e zakonshme që gratë të shpërngulen te burrat e tyre në rast të martesës, situata në këtë fshat është e kundërta. Në rast martese, burrat bashkohen me gratë.

Gratë e fshatit i drejtohen njëra-tjetrës duke përdorur emrat e vajzërisë, jo emrat e burrave të tyre. Kjo strukturë matriarkale në fshat u shfaq dikur për shkak të kushteve të detyrueshme kur të gjithë burrat u nisën për në luftë dhe braktisën fshatin, duke i lënë gratë të vetme.

Continue Reading
You may also like...

More in Lajmi Fundit

Most Popular

Recent News

To Top