Connect with us

Shkencëtarët zbulojnë “sekretin” e gjetjes së diamanteve

Lajmi Fundit

Shkencëtarët zbulojnë “sekretin” e gjetjes së diamanteve

Diamantet janë gurë të çmuar me veti unike që mund të gjenden në mantelin e Tokës, rreth 100 milje nën sipërfaqe.

Procesi i nxjerrjes së diamantit është shumë i vështirë dhe kërkon investime të mëdha kapitale.

Teknologjia e nxjerrjes së diamantit përfshin tre faza. Në fazën e parë, minerali i diamantit, i njohur si kimberlit, ndahet nga shkëmbi shoqërues duke përdorur instalime speciale në minierë.

Në fazën e dytë, kimberliti i pastër i diamantit ndahet në kategori të ndryshme në varësi të madhësisë së grimcave dhe pastaj diamantet lirohen nga shkëmbi shoqërues.

Shkencëtarët kanë kohët e fundit zbuluar se shpërthimet vullkanike të një lloji të shkëmbit magmatik të quajtur kimberlit mund të përmbajnë diamante.

Kimberlitë, të cilat janë matrica kryesore pritëse për diamantet, janë zbuluar në vende si Afrika e Jugut, verilindje e SHBA-së dhe Siberi.

Studiuesit nga Universiteti i Wollongong në Australi kanë përdorur superkompjuterë në Infrastrukturën Kompjuterike Kombëtare në Canberra për të krijuar modele gjeodinamike dhe për të kuptuar lëvizjen e tektonikës së pllakave dhe shpërthimet e njohura të kimberlitit në të gjithë botën.

Këto modele kanë treguar me saktësi shpërthimet në vende si Afrika, Rusia, Brazilia, SHBA dhe Kanadaja.

Studiuesit gjithashtu kanë zbuluar se ka shpërthime të mundshme të kimberlitit në Antarktidën Lindore dhe në Yilgarn Craton të Australisë Perëndimore.

Këto modele ndihmojnë në zbulimin e zonave të mbushura me diamante dhe për të parashikuar shpërthimet e ardhshme të kimberlitit.

Përveç kësaj, ato mund të ndihmojnë në identifikimin e burimeve të mineralesh si kobalti, nikel, dhe metale të rralla të tokës, të cilat janë të nevojshme për tranzicionin drejt një energjie më të pastër dhe të gjelbër.

Nënkuptimi i proceseve gjeologjike nën këmbët tona ndihmon në kuptimin e historisë së planetit tonë dhe mund të na ndihmojë të planifikojmë të ardhmen tonë.

Continue Reading
You may also like...

More in Lajmi Fundit

To Top